Hooggevoeligheid is meestal aangeboren. Het komt veel vaker voor dan je zou denken. Maar liefst 20% van alle mensen is hooggevoelig (ook wel hoogsensitief of hoogsensitief persoon HSP genoemd).
Hooggevoeligheid wordt gekenmerkt door een gevoeliger zenuwstelsel. Hooggevoelige mensen beleven geur, smaak, gevoel en geluid intenser. Je merkt meer abstracte dingen op, zoals een bepaalde sfeer of stemming. Dit kan zorgen voor een overdaad aan prikkels waardoor je je soms overweldigd voelt.
Hooggevoeligheid hoeft zeker niet nadelig te zijn. Wanneer je je hooggevoeligheid omarmt, kan je hooggevoeligheid ook zien als een talent.
Hooggevoeligheid is dan ook geen ziekte of diagnose, maar een karaktereigenschap.
Iedereen ervaart hooggevoeligheid op zijn eigen manier. De een is emotioneel gevoelig, de ander mentaal. De een kan niet tegen stiksels of labels in kelding de ander neemt gevoelens over van iemand anders. Bij een teveel aan prikkels raak je overprikkeld. Vaak merk je dit aan je humeur of je lichaam. Merk je dat je bij overprikkeling last krijgt van een verhoogde hartslag, kortademigheid, duizeligheid, onrust, vermoeidheid of moeite met nadenken? Dan kunnen deze klachten gelinkt worden aan hooggevoeligheid. Ook andere klachten zoals paniekaanvallen, angsten, stress en spanningen, depressie en burn-out kunnen zich voordoen.
Door de grote hoeveelheid externe prikkels kunnen sociale situaties lastig zijn voor hooggevoelige mensen. Je neemt de stemmingen van anderen rondom je makkelijker over. Je hebt meer behoefte aan rust en duidelijkheid en je voelt je soms anders dan anderen. Sociale situaties, grote groepen en emotionele personen ga je liever uit de weg. Je hecht meer waarde aan diepzinnige één-op-één gesprekken.
Hooggevoelige kinderen
Hooggevoelige of hoogsensitieve kinderen (HSK) kan je herkennen, omdat ze emoties intenser beleven. Ze hebben behoefte aan een veilige en warme omgeving waar ze hun gevoelens kunnen uiten. Geef je kind de kans om verdrietig of boos te zijn. Het opkroppen van emoties kan zich uiten in angst, boosheid, slaapproblemen, verlegenheid of asociaal gedrag. Ook depressies of AD(H)D kunnen verband houden met hooggevoeligheid. Als je als ouder weet dat je kind overgevoelig is voor prikkels en er rekening mee houdt, leert je je kind zijn hooggevoeligheid te accepteren én het als kracht in te zetten.
Een behandeling voor hooggevoeligheid is er niet, bij de hartzaak kunnen wij je wel coachen en helpen om hooggevoeligheid te herkennen, erkennen en er op een goede manier mee om te gaan. Zodat je deze karaktereigenschap niet langer als een last ziet, maar als je kracht in gaat zetten. Je leert signalen van overprikkeling te herkennen, je leert assertiever te zijn, je grenzen te bewaken en aan te geven, vanuit ontspanning en rust dingen te doen. Hierdoor bloeit je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Zo helpt de hartzaak je om jouw unieke talenten te ontwikkelen en in te zetten.